Jumaat, 6 Jun 2014

Santai di perpustakaan

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, Allah beri nikmat kesihatan dan kelapangan masa untuk anak-anak ke perpustakaan negeri kali ini.

Perpustakaan Awam Negeri Melaka terletak di Bukit Baru, Melaka. Berdekatan dengan Kampung Kastam, Pejabat Pos Negeri Melaka dan Masjid Al-Azim (masjid negeri). Waktu operasi pada hari Isnin hingga Jumaat dan cuti sekolah ialah 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Sabtu dan Ahad bermula 9.30 pagi hingga 2.00 petang. Tutup pada cuti umum.

Pendaftaran keahlian terbahagi kepada dua jenis iaitu percuma dan berbayar. Kanak-kanak seawal usia 3 1/2 tahun sudah boleh mendaftar keahlian. Bayaran RM2.00 dikenakan untuk kad ahli. Buat salinan fotokopi sijil kelahiran atau kad pengenalan anak (jika berumur 3 1/2 - 12 tahun), bagi remaja dan dewasa perlu fotokopi 1 salinan kad pengenalan.  Perkhidmatan fotokopi ada disediakan di perpustakaan ini di tingkat 1 atau ke kedai bersebelahan perpustakaan.

Sempena cuti sekolah ini saya lihat perpustakaan ada menyediakan aktiviti-aktiviti menarik hampir setiap hari. Ada sesi bermain jigsaw puzzle, tanah liat, membuat kad ucapan kreatif hari bapa dan lain-lain.


Bagi kanak-kanak disediakan dua ruang perpustakaan yang boleh dimasuki iaitu Ruang Santai dan Perpustakaan Kanak-kanak yang berada di ground floor. Dalam Ruang Santai terdapat permainan Wii (Video Game yang interaktif), perlu bayar sedikit untuk setengah jam atau 1 jam. Ada set sofa dilengkapi dengan rak bahan bacaan komik dan buku kanak-kanak di bahagian tengah dan set gelongsor dan permainan tradisional seperti congkak di hujung bilik.Di perpustakaan kanak-kanak ada bilik untuk bermain i-pad dan bilik tayangan gambar 3D selain rak bahan bacaan kanak-kanak yang memenuhi ruang dalam perpustakaan. Tandas juga berada di sini untuk kemudahan pengunjung.

Agak ramai kanak-kanak yang berada di sini ketika kunjungan kami tempoh hari. Tambahan lagi cuti sekolah baru bermula :)

Saya meminjam tiga buah buku untuk anak-anak dan apa yang mengejutkan ialah anak-anak saya terutama yang kedua sangat menggemari buku cerita "Good Night, Gorilla" terbitan Scholastic. Saya pula tergerak hati mencari di youtube sekiranya ada versi digital. Ada! Oh, satu masalah pula bagi saya apabila si anak asyik mahu menonton video itu sahaja. Huhu...


Hari ini saya dan suami ke perpustakaan sekali lagi namun tanpa anak-anak kerana suami menyiapkan kerja. Saya mengambil peluang meminjam buku memandangkan tempoh pinjaman selama 3 minggu dan had maksimum meminjam sebanyak 5 buah. Oh, memang saya meminjam buku genre remaja kerana mempunyai beberapa tugasan untuk membuat ulasan buku dalam usrah bersama adik-adik nanti.


Pertama kali masuk ke ruangan dewasa. Suasana sangat sunyi. Kelihatan beberapa orang pengunjung sedang tekun membaca dan menelaah. Ada yang datang bersama keluarga, ada yang datang bersama kumpulan belajar dan pakcik-pakcik berusia datang seorang diri dan tekun membaca bahan bacaan di tangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan