Rabu, 21 September 2011

Sambal Udang


Bimillahirrahmanirrahim.

Sambal udang

Bahan :

300g udang saiz sederhana - dibersihkan
3 biji bawang merah - cincang
2 biji bawang putih - cincang
1 sudu kecil lada boh
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 batang lada merah - dihiris
Sedikit air

Cara-cara :

1) Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dicincang sehingga naik bau.
2) Masukkan lada boh.
3) Tambah sos tiram dan sos tomato. Kacau rata.
4) Masuk sikit air nak bagi pekat.
5) Masuk udang dan lada hiris. Sesuaikan rasa.

* Tak masuk garam sebab sos tiram dah sedia rasa masin. Boleh tambah gula jika mahu.
* Resipi dari internet. Lupa sumbernya. Kalau tuan punya resipi terdrop by sini, minta halal ya! Sangat sedap! Sesekali tukar selera sambal kurang pedas :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan