Sabtu, 17 September 2011

Ayam Masak Halia

Resipi ini mudah dan ringkas. Terjumpa di web ketika mencari idea untuk memasak beebrapa hari lepas. Memang sedap :) Terima kasih shaprilhan ! Tapi saya ada alter sikit ikut selera sendiri. Mari kita tengok :

Bahan :

bawang putih 3 ulas ditumbuk (saya guna 4 ulas)
halia sebesar ibu jari - dihiris nipis
sos tiram 5 sudu
beberapa ketul ayam
air (jika mahu berkuah)
garam
minyak

Cara :

1. Tumis bawang putih dan halia.
2. Masukkan isi ayam, masak hingga separuh masak (saya goreng dahulu ayam ini sehingga separuh masak sebab nak jimatkan masa).
3. Masukkan sos tiram - jangan banyak sangat.
4. Masukkan air jika mahu berkuah.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Siap untuk dihidang :)

Gambar tak teringat nak snap. Lain kalilah. Insya Allah :)

1 ulasan: