Isnin, 28 Oktober 2013

Projek Mini Sains @Petrosains Science Festival

Bismillah walhamdulillah.


Rupa-rupanya ada Festival Sains di Petrosains 22-27 Oktober 2013. Tak rugi ke sana :)  Ada 2 pilihan diberitahu oleh pekerja kaunter iaitu bayar RM30 untuk 1 keluarga masuk ke Petrosains atau memasuki pameran di tingkat bawah dengan bayaran (err..lupa berapa RM).hehe.. Kami memilih masuk ke Petrosains.

Paling menarik apabila ada kaunter-kaunter untuk eksperimen sains mudah disediakan di stesen-stesen tertentu. Kami sempat mencuba 3 jenis aktiviti.

1) Pembentukan awan

Letak sedikit air dalam botol mineral. Nyalakan sebatang mancis dan padamkan. Masuk dlm botol air tadi. Tutup. Picit botol tu banyak kali. Buka dan picit botol perlahan-lahan. Akan nampak pembentukan gumpalan seolah-olah awan pada permukaan botol. Penerangan dari segi Sains tak pandai pula nak terangkan ^^

2) Harmonika daripada penyedut minuman

🍄Susun dalam 7 batang penyedut minuman ygang sudah dipotong mengikut saiz tertentu. Susun ikut suka. Selotep. Letakkan batang aiskrim bawah dan atas penyedut minuman tadi. Selotep sekali lagi. 
3) Tornado table challege. 

🍄 Sediakan 3 cawan kertas, 1 bola ping pong,  1 cawan plastik yg dilubangkan tapaknya. Fikirkan bagaiman bola ping pong dari cawan plastik tadi nak dibawa masuk ke dalam cawan-cawan kertas tanpa bola jatuh dan tidak boleh tukar kedudukan cawan plastik. Jawapannya, pusingkan bola dalam cawan plastik (seolah-olah taufan) dan masukkan ke dalam cawan kertas.Boleh cuba di rumah ini ^^ Semoga bermanfaat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan