Bismillahirrahmanirrahim.
Sumber Buku Sajian Sihat dan Lazat oleh Suwarsi M. Arukin terbitan Karangkraf
Bahan :
1 ekor ikan siakap / ikan kerapu - dibersihkan
Limau nipis - dihiris
Aluminium foil
Daun pisang
Garam, lada hitam dan lada sulah secukup rasa
Bahan pencicah :
1 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar - dimayang halus
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 biji tomato ranum - dicincang halus
4-5 biji cili padi - dihiris nipis
1 biji cili merah - dibakar dan ditumbuk kasar
1 sudu teh gula perang
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Perap ikan sebentar dengan garam, lada hitam dan lada sulah. Ratakan. Sediakan aluminium foil+alas daun pisang. Letak ikan dan bakar hingga masak.
2. (Buat kuah pencicah) Campur semua bahan kecuali garam dan gula perang.. Gaul rata, sesuaikan rasa dengan tambah garam dan gula perang.
3. Semasa menghidang, perahkan limau nipis ke atas ikan.
4. Siap hidang dan sedia dimakan.
** Saya buat ikut apa yang ada di rumah sahaja. Ikan selar kuning bersaiz besar dan pupuk garam kunyit sebab lada hitam dan lada sulah tiada. Gula perang pun saya ganti dengan sedikit gula pasir. Limau nipis pun tiada >_<
Alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang Allah beri hari ini :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan