Rabu, 8 Januari 2014

Temu Santai 1


Bismillahirrahmanirrahim.Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
(Surah An-Nur ayat 31)

 Inilah ayat quran pembuka bicara kami dalam temu santai yang pertama.  Lebih tepat lagi usrah pertama pada tahun ini. Alhamdulillah Allah memberi ilham dan kekuatan kepada kami untuk terus istiqamah.

 Kali ini dengan pertambahan ahli baru, sesi dimulakan dengan taaruf, tilawah dan tadabbur al-quran, disusuli perbincangan dan sesi soal jawab. Adik-adik berusia 10 tahun ke atas hadir memeriahkan majlis ilmu malam ini.

 Disebabkan masa yang terhad, kami berbincang secara ringkas apa yang terkandung di dalam ayat itu dan saya dapati majoriti adik-adik ini menemui ilmu baru malam ini terutama hubungan mahram dan bukan mahram. 

 Kebanyakan mereka tinggal dalam keluarga kembangan seperti tinggal di rumah nenek yang didiami oleh ramai sepupu dan saudara-mara lain. Ada di kalangan mereka yang tinggal bersama nenek sementara ibu bapa bekerja di bandar. 

 Mereka terkejut apabila mendapati mereka perlu menutup aurat dengan sepupu mereka. Oh, panjang lebar jadinya malam ini. Maka perbincangan ini akan dilanjutkan pada pertemuan akan datang insya Allah :)

 Ya Allah, ampunkan dosa kami dan tambahilah ilmu dan rezeki kami. Ameen.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan