Rabu, 5 Ogos 2015

Jadual hafazan

Bismillahirrahmanirrahim.Dalam menidik anak menghafaz al-Quran, ada beberapa perkara yang perlu dititikberatkan.

Pertama, Niat kerana Allah.

Kedua, Tumpu kepada kualiti bukan kuantiti. Elak soalan seperti : Dah berapa surah hafaz? Sebaliknya menyoal : Sudah berapa ayat kamu ingat? Ini kerana menghafaz surah adalah senang tetapi sejauh mana ingatan itu kekal mengingat ayat Quran ini yang sukar.

Ketiga, disiplin. Misalnya 1 hari hafaz 1 ayat sahaja. Lalu diulang sehingga 200 kali. Dan ada hari tertentu untuk hafaz keseluruhan ayat yang telah dihafaz sebelum ini.

Bersambung nanti .... :)

1 ulasan:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    BalasPadam